Med reservation för eventuella ändringar i programmet.

Program 2024

Tack vare våra sponsorer är flera av årets aktiviteter kostnadsfria vilket vi är tacksamma för!

✿ ✿ ✿ ✿ ✿

Vi inleder trädgårdsåret 2024 med årsmöte på Folkets Hus i Åmotfors
Onsdag 13 mars;
18:30


Vi inleder med sedvanligt årsmöte.


Annika Edenholm Serck från Rackstadmuseet kommer till oss på årsmötet. Annika är trädgårdsansvarig på Rackstadmuseet i Arvika. Hon kommer att ge oss en intressant föreläsning om arbetet med trädgården och utställningarna på museet.


Föreningen följer upp kvällen med en gemensamt besök på Rackstad museum under 2024.


Föreningen bjuder på fika.

Anmälan före 3/3 via Simple Signup:

http://simplesignup.se/private_event/213281/28aed6854c


Välkommen!

✿ ✿ ✿ ✿ ✿


Torsdag 23 maj, Täckodling hos Sofia Vedin
Vittensten Solbacka, Åmotfors 18:00-19:30

Sofia ger oss sin bild av hur täckodling fungerar hos henne. Där det egna kretsloppet kring hennes djur och trädgård byggts upp.

Sofia berättar:
”Allt började med att jag var lite för lat för att orka gräva en ny odlingsbädd, sen hade jag visst inte hunnit med att höststäda och var skulle jag egentligen göra av alla löven som rasat ner under senhösten? Svaret på alla mina problem blev täckodling. Det visade sig nämligen att täckodling är en fantastisk metod om du är lite lat, vill ha en näringsrik jord full av liv samt vill hushålla med vattnet”

Sofia berättar om hur hon bygger sina bäddar från grunden, hur bäddarna förbereds under hösten och vintern samt hur hon sedan går tillväga när det sen är dags för utplantering av dahlior och andragrödor under våren.

Ta med egen fika. Max 20  personer.

Anmälan före 15/5 via Simple Signup: http://simplesignup.se/private_event/213283/fa77ef5cb0


✿ ✿ ✿ ✿ ✿


Måndag 3 juni, Besök på Rackstadmuseet och inköp av växter
Arvika 16:30-20:00

Annika Edenholm Serck kommer att visa oss runt i museets trädgård som rymmer spår från många tidsepoker. Allt från 100-åriga fruktträd från Elis i Taseruds tid, till nyanlagd perennrabatt vid entrén. Annika sköter trädgården med stor hänsyn till biologisk mångfald och kulturhistoria. Rackstadmuseet strävar efter att göra trädgårdarna vid museet, Oppstuhage och Sommarateljé till ett naturligt och vackert besöksmål för alla och envar.

Soppbuffé i Klabbelagårn på museiområdet. Vi njuter av god soppa med olika sorters topping såsom krutonger, rostade frön, någon smaksatt crème fraiche etc. Ingår också en pajbit eller en matigsallad, utifrån säsong. Även bröd, smör, kaffe och kaka ingår. Kostnad för dryck tillkommer.

Avslutningsvis är vi välkomna att köpa plantor hos Leena Björklund som bor ett stenkast från Rackstadmuseet på Mor Stinas väg 16. Leenas FB: morstinas växter. Instagram: morstinas. Här hittar ni information om de växter hon har till försäljning. Det går också att hämta en analog växtlista som ligger i hennes gula brevlåda, vid övre infarten till hennes hus. Det går även att maila på: jordfrasen@gmail.com eller sms 070-260 55 54.

Inträde till museet och soppbuffé: 195 kronor.

Anmälan och betalning före 23/5 via Simple Signup:
http://simplesignup.se/private_event/213285/0d6bd2f983


✿ ✿ ✿ ✿ ✿


Onsdag 19 juni, 17:00, Trädgårdstramp
Francisco och Silvia Andersson Peralta, Lunden Solbacken 1, Koppom

Paret har byggt upp en fantasifull trädgård med många olika byggnadsverk och installationer. Vi går runt på egen hand i trädgården och får inspiration.

Runt 18:00 åker vi till Maj Bryntesson i Älgestad.
Maj har runt sitt sommarhus, på en liten yta, skapat en bedårande trädgård med många sorters rosor, blommor och buskar. Vi strosar runt i trädgården och vid 18:30 har Maj ordnat fika som föreningen bjuder sina medlemmar på.

Anmälan före 10/6 via SimpleSignup:
http://simplesignup.se/private_event/213288/df699193bc


✿ ✿ ✿ ✿ ✿


Onsdag 3 juli, 17:00, Trädgårdstramp
Susanne Malmsjö Martinsson, Kärrsmossen Kullen, Arvika,


Susanne har en omfattande trädgård med många års tillväxt. Den är lummig med ovanliga träd och buskar och det finns massor av blommor. Susanne har skapat trädgården med rumskänsla. Här finns fantastiska dofter bland annat från liljor och rosor som vi möts av bland vattenspeglar och annat spännande. Susanne har även en stor odling av snittblommor.

Vid 18:00 åker vi vidare till Eva Olsson på trädgårdsbesök, Ottebolsvägen 20, Ottebol.

Evas trädgårdsintresse vaknade sent och har nu hållit på i tio år. Jan snickar och Eva ansvarar för växterna och gör lite varje år därför är det ingen stor trädgård men den utvecklas fortfarande. Eva säger att hon odlar djungel och vill att trädgården skall vara lummig och vildvuxen passande för pollinerare och fåglar. Klematis, rosor och dahlior är favoriter. Ett stort vildvin bidrar till lummigheten. Sommarblommor för plockning till buketter är också något hon försöker odla men kan vara lite svårt då rådjuren gärna smakar på dessa.


Ta med egen fika.

Anmälan före 23/6 via Simple Signup:
http://simplesignup.se/private_event/213290/8e60273b37

Edabygdens trädgårdsförening bjuder in Jössebygdens trädgårdsförening denna dag, på dessa två trädgårdstramp.

✿ ✿ ✿ ✿ ✿

17-18 augusti: Inspirerande trädgårdsresa i Värmland med omnejd
Lördag
Vårt första stopp är Karlstad Stadspark där Jonas Grund från Stolpens Handelsträdgård kommer att guida oss bland trädgårdens alla ovanliga arter av perenner, klängväxter, buskar och träd. Vi fikar medhavd matsäck innan vi åker vidare till Tant Grön i Vintrosa. I den annorlunda handelsträdgården finns god tid för shopping och vi äter förbeställd lunch i deras café.

Nästa stopp är Wadköping i Örebro. Vi strosar på egen hand bland trähus och i parken. Just denna helg pågår en Mat & Dryckesmässa. Vi avrundar lördagen med att checka in och slappna av på Lanna Lodge i Vintrosa där vi äter tvårätters middag tillsammans på kvällen.


Söndag

Vi checkar ut från hotellet och åker till Svedrins Handelsträdgård i Rudskoga därvi får 25% för uppvisande av medlemskort.När vi shoppat klart åker vi vidare till Gun-Britt& Hans-Åke Scherp och Villa Solvik i Väse. Paret är självförsörjande genom sin odling och de brukar anordna tematräffar i sin trädgård. Bland annat föreläser de om jordhälsa, permakultur och odling i biologisk mångfald. Hela tomten är ca 10.000 m² och trädgården består av växthus, köksträdgårdar, odlingsbäddar, hügelbäddar, regnvattendammar, sten och perenner. Sista stoppet på vår resa är Alsters Herrgård. Gustaf Frödings minnesgård från 1700-talet med tillhörande herrgårdspark, där vi njuter av omgivningen och äter förbeställd lunch innan vi åker hem.


Avresa lördag 17/8 med Wikmans buss

Charlottenberg torget 07:00

Åmotfors torget 07:25

Arvika busstation 08:00

Hemkomst söndag 18/8

Arvika busstation ca 16:30

Åmotfors torget ca 17:00

Charlottenberg torget ca 17:30

Priser

Resa för medlem dubbelrum 1990 kr
Resa för medlem enkelrum 2290 kr
Resa för icke medlem dubbelrum 2390 kr
Resaför icke medlem enkelrum 2690 kr

Sista anmälningsdag 31/5 via Simple Signup:
http://simplesignup.se/private_event/213292/606b50f443

Anmälan är bindande. Obs! Begränsat antal platser: 40. 

I resans pris ingår: Buss, guidning, lunch x 2, hotellövernattning,2-rätters middag, frukost.

✿ ✿ ✿ ✿ ✿

Söndag 22 september; Besök hos Elofshäll Must & Cider
Äppelgården i Vittensten, Åmotfors 12:00


Äppelgården drivs av Öisten Jamtveit och Jan-Erik Sannerud som är småskaliga producenter av must och cider. Under de kommande åren ska det planteras ytterligare 1000 äppelträd. De har cirka 80 olika sorter som ett provprojekt och på avsatt områdefinns 26 sorter från Värmland.

Det finns möjlighet att beställa äppelträd av värmländsk sort,ympat på gården. Leveransklart efter ca 1,5-2 år. Det finns ävenmöjlighet att lämna in äpplen för sortbestämning. Ta med fem äpplen i en liten påse uppmärkt med namn. En påse/sort. På plats fyller man i ett schema och får sedan svar på mail eller sms. Pris 20 kr/sort. Betalas kontant.

De kommer att visa oss runt i äppelodlingen och berätta om odling, ympning, sina framtidsplaner och sitt stora intresse för äpplen. Det blir även rundvandring i nya musteriet och gårdscaféet där vi har möjlighet att köpa fika.

Anmälan före 14/9 via Simple Signup:

http://simplesignup.se/private_event/213303/7cfc87f650

✿ ✿ ✿ ✿ ✿


Inbjudan till Edabygdens medlemmar från Jössebygdens trädgårdsförening till följande två event:


Torsdag 6 juni, Årets växtmarknad vid Ny kyrka, 11:00-14:00

I samarbete med Svenska kyrkan Ny och Jössebygdens trädgårdsföreningfinns det möjlighet att fynda sommarblommor, perenner och grönsaker till bra priser. Trädgårdscafé och lotteri med fina priser.


Medlemmar i Edabygdens trädgårdsförening är också välkomna att sälja växter.
För dig som ska sälja gäller: du skänker minst en vinst till lotteriet, har eget bord och alla växter ska vara märkta och krukade. Var på plats senast 10:00, men ingen försäljning före 11:00.

------

Lördag 20 juli; Jössebygdens trädgårdsresa till Torsby och Dalarna

Avresa: Arvika busscentral 07:00, hemma igen 21:00

Besöki fyra trädgårdar, varav en i Torsby och tre runt Ludvika. Plantor finns till salu på alla trädgårdarna.

Pris: 495 kronor och det ingår bussresa och lunch 13.30-14.30 på Hagges golfrestaurang.

OBS! Ta med egen mat/fika till resterande delen av dagen.


Anmälan senast 1/7 via Simple Signup på Jössebygdens hemsida. Där hittar ni också mer detaljerad information om resan.

✿ ✿ ✿ ✿ ✿


Edabygdens Trädgårdsförening samarbetar med
Studieförbundet Vuxenskolan Arvika-Eda.

Rubrik

Det här är en paragraf. Klicka här för att lägga till din egen text och redigera paragrafen. Det här är rätt ställe att skriva lite mera om dig själv och introducera webbsidan för dina besökare.

Kommentarer