Bussresa Vi mötte sommaren i södra Sverige. Sofiero mm.

Fredag 14/6 - Söndag 16/6 var vi på en "blomturné" runt om i södra Sverige. Vi startade på fredagsmorgonen söder ut och fikade efter vägen. Första stoppet i grönskan var i Polinas trädgård  i Olofstorp. En vacker oas i ett villakvarter. Det var verkligen mycket spännande och gå i trädgården och se alla växter, många av dem är ryska arter. Favoriterna är Iris och Pioner.

Nästa stopp var en god lunch på Lilla Spinneriet i Lindome sen åkte vi vidare till Lotties Trädgård och keramik i Ängelholm. Trädgården på 3.600kvm med många miljöer och dammar helt fantastiskt vackert samlad grönska, en mörk tunnel med ljusa funkiastreck skapar trolsk stämning, stilla vattenstreck, en skön trädgård att gå omkring i med många små överraskningar med keramik skulpturer här och var.

Lördag 15/6 Åkte vi till Kullahalvön. Vi besökte trädgården och keramikverkstaden Solhem Rögle.  Vilken upplevelse det var med det hembygda växthuset/ uterummet som byggts av Rögletegel och gamla fönster det ger inspiration i denna återvinningens tid. Tomten är på 1900 m2.

Sen bar det iväg till Sofiero där vi spenderade eftermiddagen. Vi blev välkomnade med ett brev som lästes upp på Värmländska av vår guide för dagen Lucia. Brevet innehöll en hälsning från Anna-Lena Kalenius. Vi hamnade mitt i en bröllpsfotografering och brudparet ställde upp sig och vi fick ta ett par bilder på dem. Vi önskar dem stort och varmt grattis, med all lycka och välgång. Vi intog en god lunch på Café Glasverandan. Därefter hade vi egen tid i parken, tyvärr så åskade och regnade det rejält då. 

Söndag 16/6 bar det av till Rosenlunds Rosarium Jönköping. Rosariet är naturskönt beläget i gammal kulturmiljö, nära Vätterstranden. Det finns ca 500 olika rossorter, exotiska träd och planteringar med perenner.

Efter det åkte vi till Vadstena och på egen hand strosade vi runt och åt lunch på valfritt ställe.

Sist men inte minst besökte vi Niklasdams Trädgård i Kristinehamn. Där fanns det ett vackert Pelargonmuseum och möjlighet att handla växter. Det blev en eftermiddagsfika i deras ekologiska café med hembakat bröd ostsmörgås och pelargonkaka med kaffe/thé.