Bussresa till Botanisk Hage i Oslo och Sogn kolonihage

Wikmans buss hämtade upp oss resenärer i Arvika, Åmotfors och Charlottenberg och vi begav oss mot Oslo. På vägen dit tog vi en fikapaus med bensträckare.

Framme i Olslo började vi med att besöka Oslo Botaniska Trädgård, där vi fick en guidad tur. Trädgården är indelad i olika områden och består av över 5500 olika växter från olika delar av världen som används i undervisning, spridning och forskning. Läs mer på www.nhm.uio.no.

Efter guidningen runt Botaniska intog vi en medhavd god lunch, potatissallad och kallskuret.

Därefter fortsätte vi till Sogn Kolonihage Vi blev välkomnade vid grinden av Bente Mogard, kolonin består av 204 stugor med många fina små hus och vackra trädgårdar. Geir Morstad inledde sedan runturen och vi började med ett stopp hos entusiastisk biodlaren Vidar Larsen som berättade om deras projekt att bevara och främja binas överlevnad. Trädgårdarna var i varierande utseende, skick och odlingar. Träden fick inte vara högre än taket på stugorna, vilka fick vara på max 30kvm. Koloniträdgården betraktas som en offentlig park och är en oas nära Oslo centrum. På Söndagar har café "Lille Café" öppet och vi blev bjudna av föreningen på kaffe, våfflor och äppelkaka. Se mer om Sogn http://www.sognhagekoloni.no/ 

Ett stort och varmt tack till alla inblandade för en mycket trevlig resa. Ett särskilt tack till guiderna för intressanta visningar, vi lärde oss jättemycket om tex hotade växter, att bin dansar för att kommunicera med varandra och mycket, mycket mer.